Crohn hastalığı

Probiyotikler, vücuda faydalı olabilecek bakteri ve maya dahil canlı mikroorganizmalardır. Bazı insanlar bağırsaklarındaki sindirim bakterilerini arttırmak için probiyotik alırlar. Gastrointestinal sistemi etkileyen inflamatuar bir bozukluk olan Crohn hastalığı olan kişilerde çeşitli sindirim problemleri vardır. Probiyotikler bu durumun semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

İnsanlar probiyotikleri takviye olarak satın alabilir veya yoğurt, kefir, miso ve tempeh gibi probiyotik yiyecekler yiyebilir. Araştırmacılar, probiyotiklerin Crohn hastalığı olan kişilere herhangi bir fayda sağlayıp sağlayamayacağı konusunda çeşitli çalışmalar yaptılar. Bu makalede, Crohn hastalığı semptomlarını azaltmak için probiyotik almakla ilgili en son araştırmanın söyledikleri incelenecek.

Probiyotikler için potansiyel faydalar

Araştırmalar, Crohn hastalığı olan kişilerin değişmiş bir “mikrobiyomu” olduğunu, yani bağırsaklarındaki sindirim bakterilerinin dengesiz olduğu anlamına gelir. Bazı uzmanlar, mikrobiyomu geri kazanmak için probiyotik kullanmanın Crohn hastalığı olan bir kişinin düzensiz bağışıklık yanıtlarını azaltmasına ve daha az semptom yaşamasına izin verebileceğini savunuyor.

Potansiyel olarak diyete doğal probiyotik gıda kaynakları ekleyerek sindirim sistemine sağlıklı bakteriler eklemenin hem bağırsak iltihaplanmasını hem de bağışıklık sisteminin anormalliklerini azaltabileceğine inanıyorlar. Bu, gastrointestinal tahriş, ishal ve mide rahatsızlığı gibi Crohn hastalığının semptomlarını en aza indirebilir.

Probiyotiklerin onlar için işe yarayıp yaramadığını görmek için Crohn hastalığı olan insanlar bir gıda günlüğü tutabilir ve bu yiyeceklerin bazılarını yavaş yavaş diyetlerine dahil edebilir ve semptomlarında herhangi bir değişiklik olduğunu fark edebilir.

Probiyotik gıdalar şunları içerir:

  • Yoğurt
  • Kombucha
  • Kefir
  • Lâhana turşusu
  • Bir çeşit yöresel Kore yemeği
  • Tempeh
  • Miso

Bir kişi ayrıca prebiyotik yiyecekleri diyetlerine dahil edebilir. Bunlar, sindirim sisteminde bakterileri besleyen ve büyümelerini teşvik edebilen gıda kaynaklarıdır. Bu yiyecekler soğan, pırasa ve kuşkonmaz içerir.

Araştırmalar, gıdadaki probiyotiklerin Crohn hastalığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini kanıtlamadı, bu nedenle bazı insanlar önce bir takviye almak isteyebilir. Bununla birlikte, bir kişinin probiyotik gıdalara alerjisi olmadığı sürece, bunları diyete dahil etmek, genel sağlığı iyileştirmeye ve hastalığı yönetmeye yardımcı olmak için nispeten risksiz bir yöntemdir.

Probiyotikler yönünden zengin besinler: lâhana turşusu, kombucha, yoğurt, miso ve kimchi

Probiyotikler için araştırma ne diyor?

Crohn hastalığı ve probiyotiklerini çevreleyen araştırmaların çoğu, remisyon elde etmek veya sürdürmek için probiyotik alan 50 veya daha az katılımcıdan oluşan küçük çalışmalardan oluşmaktadır. 2014’teki araştırmalar, probiyotiklerin bağırsağın bariyer fonksiyonunu ve gastrointestinal sistemde sitokin olarak bilinen anti-enflamatuar bileşiklerin sayısını artırdığını buldu.

Sonuç olarak, yazarlar probiyotiklerin, Crohn hastalığını içeren bir grup bozukluğun terimi olan enflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) için “umut verici bir terapötik seçenek” olduğu sonucuna vardı. Sistematik bir derleme, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit dahil olmak üzere probiyotikler ve çeşitli IBD tipleri ile ilgili 60 çalışmayı inceledi. Araştırmacılar, ülseratif koliti tedavi etmek için probiyotiklerin kullanımını destekleyen Crohn hastalığından daha fazla kanıt olduğu sonucuna vardı.

Diğer araştırmacılara göre, bugüne kadar yapılan çalışmaların çoğu, probiyotiklerin Crohn hastalığının tedavisinde bir plasebodan daha yararlı olduğunu kesin olarak göstermemektedir. Birkaç küçük çalışma olsa da, probiyotiklerin bu durumdaki insanlara yardımcı olduğu sonucuna varmak için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Birçok farklı probiyotik suşu vardır, bu nedenle büyük çalışmalar ideal olarak en faydalı olacak suşları tanımlayacaktır. Bir vaka çalışması hakkında rapor veren bir araştırmacı, VSL # 3 veya E. coli suşu Nissle 1917 gibi yüksek dozlu, çok suşlu, soğutulmuş probiyotiklerin alınmasını önerdi.

İnsanlar bu probiyotikleri, remisyonda olan veya hafif ila orta şiddette semptomlara neden olan Crohn hastalığı için diğer tedavileri desteklemek için alabilirler. Crohn hastalığı için probiyotiklere ek olarak, araştırmacılar ayrıca diğer durumları tedavi etmek için probiyotiklerin kullanımını incelediler. Bunlar egzama, bebek kolik, karaciğer hastalığı, soğuk algınlığı, enfeksiyondan kaynaklanan ishal ve diğerlerini içerir.

Are Probiotics Good or Bad for Crohn's Disease?

Probiyotikler için potansiyel risk

Probiyotikler çoğu insan için güvenlidir. Nadir durumlarda, içlerindeki mikroorganizmalar enfeksiyona neden olabilir, bu da olumsuz yan etkilere neden olabilir. Risk altındaki insanlar arasında bağışıklık sistemi zayıf, kritik derecede hasta ve çok hasta bebekler bulunur.

Sağlıklı bağışıklık sistemi olan insanlar, probiyotik aldıktan sonra gaz veya mide rahatsızlığı gibi bazı hafif yan etkiler yaşayabilir. Crohn hastalığı olan bir kişi, durumlarını yönetmek için birkaç farklı ilaç kullanıyor olabilir, bu nedenle probiyotikler de dahil olmak üzere yeni ilaçlar veya takviyeler almadan önce bir doktora danışmak önemlidir.

Sonuç

Probiyotiklerin Crohn hastalığı olan kişilerde semptomları azaltabilmesi mümkündür, ancak araştırma eksikliği vardır.

Bu yazı Katalay.net sitesinden Türkçe’ye çevrilmiştir.